0

At gøre en forskel i denne verden fra et klart og jordforbundet sted


Verden brænder på så mange planer lige nu, og der er brug for handling, der er brug for, at vi ser, hvad der sker, med klare øjne, og gør noget, med det, vi har og det, vi kan.

Jeg hørte for nylig en podcast om dette emne, med en kvinde, der siger (frit oversat) “Det kræver det største mod at se på verden, som den er lige nu, og engagere os i at bidrage med, hvad vi kan, velvidende, at det i sig selv ikke vil være nok til at gøre en forskel, men alligevel må vi engagere os.”

Jeg har reflekteret en del over, hvordan jeg kan være med til at bidrage til verden, og tænkt at det handler om at bruge de muligheder, vi nu engang har. Hvilket for mit vedkommende altså lige nu er at komme ud til dig, der læser med, med dette budskab.


Hvad vil det sige at gøre noget fra et jordbundet sted og hvorfor er det vigtigt?

At gøre en forskel fra et jordbundet (vi kan kalde det groundet) sted, er det sted, hvor vi kan gøre den største, egentlige forskel. At kunne gøre det er et privilegie og fordi jeg nu ved noget om traumer, ved jeg, at det er et godt sted at gøre det fra, men som ikke alle har mulighed for, men dem af os, der har, har ansvar for at prøve at gøre det så godt vi nu kan.

Dette er noget stof til eftertanke, vi kan tage ansvar for hver især, eller sammen, så godt vi nu kan, og velvidende at det ikke bliver fejlfrit. Samtidig giver det os et udgangspunkt at handle fra.


Eksempler på ikke-groundet handlerespons

Herunder kommer en række eksempler på, hvad der kan ske, når vi handler ud fra et “ikke-jordbundet sted”, altså fra vores egne traumer.

— at ignorere hvad der foregår fuldstændig

— at blive meget aggressiv

— at blive over-redder/martyr (at redde for vores eget egos skyld)

— at være ligeglad med det der sker

— at overspringshandle (og ikke få gjort noget)

— at være for meget en pleaser

— at være stuck i at være forvirret

— at lukke øjnene overfor hvad der sker

— at fuldstændig glemme sig selv og ikke kunne være der for dem, vi kan gøre en forskel overfor

— at føle et personligt ansvar for at gøre det hele

— at være fuldstændigt handlingslammet

— at blive bedrevidende og nedladende overfor andre

— at blive alt for perfektionistisk til at gøre noget, fordi det uanset hvad ikke er godt nok

— at synes man er for priviligeret til at man må prøve at gøre en forskel

— at synes man er for meget i underskud til at det overhovedet nytter noget

— at tro man - ene person - skal gøre det hele selv

— at være så tynget af skyldfølelse, at man ikke gør noget

— at projicere ud på alle andre, at de ikke gør nogen forskel (i stedet for selv at gøre en)


Dette er nogle eksempler - har du andre, så skriv dem som kommentar <3


Vi må kigge på disse former for respons med åbne, kærlige øjne, også selvom det er svært

Disse former for respons kommer for at dække over traumer, men faktisk ender med at skygge for at gøre den handling, der kommer til at gøre en bæredygtig forskel.

Genkender du dig selv i nogle af dem? Det gør jeg også. Det er vigtigt at forstå at jeg ikke skriver om disse handlemåder for at gøre nogen forkerte, eller for at vi skal bebrejde os selv. Hvis vi skal forandre dem, kræver det, at vi først og fremmest får en bevidsthed om at de er der, og at være med disse responser med et åbent, kærligt hjerte - de kommer fordi vi har vores sår (traumer) med os fra, hvad vi har været igennem. Når vi er i vores sår bliver vi blinde overfor virkeligheden, fordi de fylder vores synsfelt, så meget.


Hvad er vores ansvar for at bidrage til at forandre denne verden til et bedre sted?

Dette er nogle ting jeg vil anbefale dig at kigge på og arbejde med, hvis du er i en position, hvor det er muligt for dig:

  1. Vi har ansvar for at se på det, der foregår i denne verden, med åbne øjne, og bidrage med det, vi kan - også selvom det ikke nødvendigvis gør en kæmpe forskel, og på vores privilegier.

  2. Vi har ansvar for at undersøge og bearbejde, vores sår og traumer, der gør, at vi handler på uhensigtsmæssige måder.

  3. Vi har ansvar for at finde vores egen kraft og muligheder for at bidrage, og gøre dem, indenfor vores ressourcer.

Vi vil muligvis have en vedvarende følelse af ikke at kunne gøre nok, og det skyldes, at det, der sker, er systemisk (/strukturelt), og at der er begrænsninger for, hvad vi kan gøre. Selvom der er disse begrænsninger, er det stadig vigtigt, at vi gør noget.


Har du nogle ting, du vil tilføje til listen, eller ideer til, hvordan du vil være med til at gøre en forskel? Så skriv dem meget gerne som kommentar, så vi kan blive inspireret af hinanden <3

17 kommentarer

Lars Mygind
Admin
 

Det er meget flot skrevet, jeg tror at jeg begynder med alt det åbenlyse, at eje færre ting, at tænke social, klima og økonomisk bæredygtighed ind i hver beslutning. Og ligenu kan jeg mærke at jeg også har brug for at beholde lidt ufornuftige handlinger. 

Læs mere
Læs mindre
Clene Pedersen
 

Godt at reflektere over:

"Vi laver ikke verden om med et slag, Vi laver verden om hver eneste dag"

(Carsten Bo Jensen).

Vi må starte med os selv, i vore handlinger, i vor adfærd og i vor ageren i alle relationer, og i høj grad også i relationen til os selv.

Læs mere
Læs mindre
Nadia Zarling
Admin
 

@Clene Pedersen Tak for det citat <3 

Læs mere
Læs mindre
Marianne
 

Jeg nikker genkendende til det du skriver, og min umiddelbare tanke var, at det der virker i det små, også virker i det store.

Min erfaring er at når jeg stopper med at bærer verden på mine skuldre, og i stedet tager ansvar for at gøre noget ved min situation, så begynder forandringerne at komme. Det breder sig som ringe i vandet, og får også en betydning for de mennesker jeg har i mit liv. Det tager tid, men det er tiden værd. 

I mit perspektiv, handler det om at tåle modet til at rumme det der tager plads og at det tager tid. Uanset hvor lidt eller hvor meget jeg er i stand til på daglig basis, så gør det en forskel i det store perspektiv, over tid. 

Det hjælper at have modet og viljen til at række ud, hvis jeg har brug for hjælp undervejs. 

Men der er altid noget jeg kan gøre, både på det ydre og det indre plan. 

Tak for dig 💚



Læs mere
Læs mindre
Nadia Zarling
Admin
 

@Marianne Tak for dine tanker <3 

Læs mere
Læs mindre
Annette Sønderby Hansen
 

Jeg ræsonnerer meget ift privilegier, ansvar og det at handle i forhold til f.eks. Gaza/Palæstina. 

En af måderne er at mødes med andre online, hvor vi sender kærlighed, vi beder om fred i os og fred i verden. Vi søger at holde vores hjerter åbne, selvom det er sorgfuldt at mærke ind i, og kan være fristende at lave spirituel bypass, love and light. 

Jeg oplever at det er en balance gang, så tak for at du skrev dette. ❤️🙏🏻


Læs mere
Læs mindre
👍❤️ 2
  • 👍 1
  • ❤️ 1
5 replies omkring 1 måned siden
Nadia Zarling
Admin
 

@Annette Sønderby Hansen det er så hjerteskærende, og der skal gøres noget nu, for det er så ekstreme overgreb, der foregår. Hvordan mødes du online, er det i en gruppe? Jeg tror det er vigtigt at give sorgen plads, over det, der foregår. <3 Tak for dine tanker. 

Læs mere
Læs mindre
Annette Sønderby Hansen
 

@Nadia Zarling Enig med sorgen. ❤️

Vi mødes på zoom næste gang søndag den 8.9.24 kl. 15-15:30, jeg lægger det op i Facebook gruppen 100.000 danskere for våbenhvile, men det drukner lidt i indlæg, så det svinger, sidst var vi kun nogle få desværre, men så holder vi modet oppe sammen.

Vi vil elske at have dig og andre med, vi har en Facebook chat hvis du vil inviteres ind, eller du kan bruge zoom linket nedenfor. 

Vi mødes de næste 4 søndage omkring nymånen indtil videre: 
08.09.24, 

06.10.24

03.11.24 og 01.12.24 ❤️🌱🙏🏻🕊️:

Topic: ❤️ Kærlighed, styrke og healing til Gaza, Palæstina ❤️
Time: Sep 8, 2024 15:00 Copenhagen

Join Zoom Meeting
https://eu01web.zoom.us/j/68602469277?pwd=2fBtc3SEHhq5t47zBkwsykHyWyK4MX.1

Meeting ID: 686 0246 9277
Passcode: Gaza



Læs mere
Læs mindre
Nadia Zarling
Admin
 

@Annette Sønderby Hansen Mange tak, det vil jeg gerne <3

Læs mere
Læs mindre
Annette Sønderby Hansen
 

Hvor dejligt Nadia 🥰 Jeg har oprettet en Facebook gruppe i stedet, så det bliver lettere at dele begivenheder, og den inviterer jeg dig ind i, og du er velkommen til at invitere andre derind også. ❤️🙏🏻🕊️ https://www.facebook.com/groups/394595133667540/ 

Læs mere
Læs mindre
Annette Sønderby Hansen
 

Ditte Klostergaard
 

Jeg tilslutter mig dit oplægs vigtighed, især vittigheden af at tage sig selv og egne gamle skygger alvorligt, for kærligt at transformere dem. Jeg ser i min hverdag, at vores traumeforløsende arbejde, breder ringe i vandet, som Marianne også skriver. Jeg hører fra klienter hvor hele deres omgangskreds roligt skifter gear, ind i større bevidsthed, børnebørn der trives bedre efter generationstraumeforløsning. 

Vi har ansvaret for at gå forrest som eksemplet på at tage vores skygger og frygt alvorligt. 

Og derfra handle i overensstemmelse med en verden i bedre trivsel. 


Læs mere
Læs mindre
Nadia Zarling
Admin
 

@Ditte Klostergaard Nemlig!

Læs mere
Læs mindre
Clene Pedersen
 

Hvad er årsagen til den megen ufred i verden, ikke kun i mellemøsten, Ukraine, Rusland, Afrika, naboskabet, de sociale medier, parforholdet, forældre børn mm 

Jeg tænker, at grådighed/magt er årsag til de fleste problemer. Individuelt og kollektivt/strukturelt. 

As whitin so whitout. Hvad er det i mig, der tiltrækker dette. Hvor er det, at jeg har brug for at kræve mere og mere, for dermed at få magt. Hvorfor har jeg brug for magt?. 

Det har jeg, hvis ikke jeg føler mig værdig, er noget i mig selv. Hvis vi splitter ordet op i 2, siger det: vær dig.

Og når jeg er mig, står i mit lys, så har jeg ikke brug for magt eller at kræve mere 

Jeg tænker, at den ny tidsalder får alle skygger til at poppe op, så vi bliver tvunget til at tænke anderledes og handle anderledes. Patriarkatet falder....noget nyt er på vej, ....og vi skal være det lys, vi er født til at være.

Læs mere
Læs mindre
Nadia Zarling
Admin
 

@Clene Pedersen Jeg tror årsagen er traumer (altså i den bredeste forstand af ordet), der giver alt det forfærdelige adfærd, herunder også grådighed. 

Det er virkelig en vanvittig skyggefest.

Læs mere
Læs mindre
Clene Pedersen
 

@Nadia Zarling det er jeg fuldkommen enig med dig i.❤️🌞

Læs mere
Læs mindre
LEneMEREte Lund
 

@Clene Pedersen enig 💖🕯️😇🕊️🙏

Læs mere
Læs mindre